Kánikula hétköznap - szombaton hidegfront

Vágólapra másolva!
Ismét a hétköznapokra esik a kánikula, a hétvégén pedig lehűlésre készülhetünk. A meleget az alacsony páratartalom miatt jól bírjuk, csak pénteken lesz valamivel fülledtebb a levegő. A nappali hőséget viszonylag hűvös éjszakák követik, ezért természetes vizeink hőmérséklete lassan emelkedik. Szombaton pedig már egy hidegfrontra van kilátás.
Vágólapra másolva!

Míg a nyár első felében többször előfordult a hűvös hétköznapok után a hétvégi erőteljes felmelegedés, most néhány hete pénteken vagy szombaton érkeznek a hidegfrontok. Ezen a héten minden hétköznap nyári időben van részünk.

Keddtől már a kánikula is megjelent hazánkban. A nappali hőséget viszonylag jól lehet bírni, hiszen a levegő páratartalma alacsony, és éjszakánként erőteljes a lehűlés. A sok napsütés miatt a leégés esélye az érzékenyebb bőrűeknél fennáll. A káros UV-sugárzás azonban már csak a 13 óra körüli rövid időszakban jelentős.

Természetes vizeink hőmérséklete a hűvös hajnalok miatt lassan emelkedik, péntek délután - talán idén utoljára - még elérheti a 25 fokot. A száraz levegőn kirándulni, túrázni is érdemes, legmagasabb hegyeinkben napközben is friss hőmérsékletekre készülhetünk.

Az ország legnagyobb részén péntekig alig lesz csapadék, csupán szerda késő délután alakulhat ki a nyugati és északi megyékben egy-egy nyári zápor, zivatar.

Szombaton megerősödő északnyugati széllel hidegfront érkezik. A szabadtéri programokról azonban ekkor sem kell teljesen lemondani. Az elszórtan kialakuló rövid futó zápor, zivatarok nem érintik az egész országot. Vasárnap a friss, eleinte szeles, száraz időben sétálásra, városnézésre kiválóak a feltételek, strandolni viszont nem érdemes a hétvégén.