Sivatagi levegő van felettünk

Vágólapra másolva!
Mélykék az ég, sivatagiasan alacsony a páratartalom. Kedden az ország több pontján a napi hőingás meghaladta a 20 fokot. Igen erős a párolgás. Szerdán már valamelyest nagyobb lesz a levegő páratartalma, de a fülledtségtől még messze marad.
Vágólapra másolva!

Kedd hajnalban az országban többfelé 10 fok alá hűlt a levegő, míg délután már elérte a 30 fokot. Húsz fok feletti hőingás nem mindennapos hazánkban, ehhez rendkívül száraz levegőre, felhőtlen égre és szélcsendes éjszakára van szükség.

Még az elmúlt pénteki hidegfront után szombaton érkezett rendkívül száraz levegő hazánkba. A hidegfront csapadékának zöme az Alpokban és Németországban hullott le, hozzánk a nedvességétől nagy mértékben megszabadult hűvös légtömeg hatolt be. Vasárnap a magasban már melegebb légtömegek érkeztek, a napsütés hatására a melegedés a felszín közelében is megindult. Mivel nedves levegő nem jött, napközben a relatív páratartalom egyre alacsonyabbá vált. Az éjszakai hőmérsékletek ugyanakkor nem változtak, a napi hőigás egyre nőtt.

A kedden tapasztalható 20-22 fokos napi hőingás a sivatagokra jellemző magas érték. A porszennyezés nem volt nagy, az ég mélykék színt vett fel. Szerdán kissé emelkedik a levegő páratartalma, de egy érintő hidegfront miatt ez a növekedés gyorsan megáll, csütörtökön és pénteken is távol leszünk a fülledtségtől.

A száraz meleg levegőn napközben igen nagy a párolgás. Ennek köszönhetően kevésbé izzadunk, így könnyebben elviseljük a hőséget.