Nem enyhül az árvízveszély Angliában

Vágólapra másolva!
A Brit-szigeteken az egy hete tartó ismétlődő heves esőzésekben nagy területen tartósan léptek ki patakok, folyók medrükből. Kedden újabb kiadós esők hullottak a térségben, amely átmenetileg súlyosbította a helyzetet. Lassú javulásra a hét második felében van kilátás.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hét elejétől kezdve markáns ciklonok okoznak kiadós csapadékot a Brit-szigeteken. Az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb nyárnak köszönhetően sokfelé telített a talaj, így az összes lehulló csapadék azonnal lefolyásra kerül, a patakok és kisebb folyók vízszintje néhány óra alatt jelentősen emelkedhet.

A hétvégén elsősorban Anglia északkeleti részén voltak komolyabb áradások, sajnos kedvezőtlen időjárásnak a múlt hét közepe óta több halálos áldozata is volt. Helyenként környezetre káros vegyi anyagok kerültek a hirtelen megáradt folyókba.

Kedden délelőtt Dél-Angliában volt kiadós csapadék, amely néhol elérte a négyzetméterenkénti 40 litert is. 20 körzetben rendeltek el árvízriadót. A nap folyamán a csapadéksáv az északabbi területekre is kiterjed.

Várhatóan szerdától egyre hosszabb száraz időszakokra lehet készülni a térségben, így a hét második felében lassú javulás várható.