Hagupit célbavette Kínát

Vágólapra másolva!
Újabb veszélyes tájfun erősödik Délkelet-Ázsiában. A Hagupit hétfőn a Fülöp-szigetek északi vidékét érintve tovább halad egyenesen Kína déli, sűrűn lakott vidékei felé. A trópusi ciklonban a legerősebb széllökések már meghaladják a 200 km/órát, a part eléréséig várhatóan tovább erősödik.
Vágólapra másolva!

Idén szinte az összes tájfun érintette Kínát. A világ legnépesebb országának déli partvidékén az erős monszun és a gyakori tájfun-csapások hatalmas károkat okoztak már eddig is az olimpia évében. A Hagupit hétfőn a Fülöp-szigetek északi részét érintette. Bár a ciklon középpontja messzebb volt a sűrűn lakott területektől, a helyenként egy nap alatt lehulló több mint 200 mm csapadék így is károkat okozott. Sokfelé alakult ki árvíz, a partokon szökőár.

Hétfő délután Hagupit már a Dél-kínai-tenger felett örvénylett, benne a legnagyobb széllökések már meghaladták a 200 km/órát. Várhatóan szerdán Kína Guangdong tartományának délnyugati részén ér partot, addig pedig fokozatosan erősödik. Ahogy az előrejelzések egyre bizonyosabbá válnak, a térségben úgy növelik a riadókészültség szintjét, és elrendelik a szükséges kitelepítéseket.

Sajnos a tájfun szezonjának még nincs vége, pedig Kínát idén már eddig is több évre való természeti csapás sújtotta.