Hétvégén itt a vénasszonyok nyara

Vágólapra másolva!
A két hete tartó átlagosnál hűvösebb, változékony időjárást követően a hétvégén beköszönt a vénasszonyok nyara. A sok napsütés mellett a hőmérséklet végre eléri a 20 fokot. Szüreteléshez, kerti munkához és mindenféle szabadtéri programhoz kiválóak a lehetőségek. Sajnos a pollenkoncentráció újra erős növekedésnek indul.
Vágólapra másolva!

A szeptember eleji kánikulát követően fokozatosan lehűlt az idő, majd a hónap közepén hidegrekordokkal köszöntött be a csapadékos időszak. A hét elején már javulás indult meg időjárásunkban, de a hőmérséklet még jobbára az átlag alatt maradt. Sőt szerdán és csütörtökön ismét több lesz a felhő, helyenként esőre készülhetünk.

Pénteken azonban már az ország nagyobb részén a napsütés lesz túlsúlyban, a hétvégén pedig általában felhő sem lesz az égen. Bár a hajnali hőmérsékletek csökkennek, helyenként 5 fok alá hűl kora reggel a levegő, napközben szombaton helyenként, vasárnap pedig országosan elérjük a 20 fokot. A száraz, napos időben ennél melegebbet fogunk érezni.

Az elmúlt hetek borongós, hűvös napjai nem kedveztek a szőlő és az alma érésének, most végre növekedhet a gyümölcsök cukorfoka. A hétvégén egyébként szüreteléshez és mindenféle kerti munkához kiválóak a lehetőségek. Kirándulni, túrázni, sportolni is ajánlott a szabadban. Kétnapos programokat is érdemes szervezni, hiszen már nem sok ilyen kellemes hétvége vár ránk ebben az évben.

A szárazabb, melegebb időnek hátrányos következménye is van: a pollenkoncentráció várhatóan jelentősen növekszik. A rendkívül allergén parlagfű és üröm légköri koncentrációja magas szintet érhet el, megközelítheti a hónap eleji értéket.

Bár a jövő hét is napos idővel kezdődik, a vasárnap délutáni száraz hidegbeáramlásnak köszönhetően a legfrissebb előrejelzések szerint hétfőn a derült ég ellenére is visszaesik a nappali felmelegedés.