Trópusi viharok sorozata a Csendes-óceánon

Vágólapra másolva!
Egymást érik a trópusi viharok a Csendes-óceán térségében. Az idei trópusi ciklonszezon legerősebb tájfunja, Jangmi mára már trópusi viharrá szelídült, de még mindig jelen van a Csendes-óceán térségében. A héten két újabb trópusi vihar is kialakult Ázsia közelében, melyek mindegyike érint lakott területet.
Vágólapra másolva!

Az idei trópusi ciklonszezon eddigi legerősebb vihara volt Jangmi, amely miután végigsöpört Tajvanon, útját tovább folytatja a Csendes-óceánon északkelet, kelet felé mozogva, de már csak mint erejéből sokat vesztett trópusi vihar. Az ereje teljében lévő tájfunban, hétvégén a 250 km/órás átlagos szélsebesség mellett 300 km/órát meghaladó széllökéseket mértek. A viharban a mai mérések szerint a legerősebb széllökések már a 80 km/órát is alig haladják meg, és Jangmi óráról-órára tovább gyengül, ezért várhatóan már sehol sem okoz nagyobb pusztítást.

A hétfőn kialakult Mekkhala, amilyen rövid életű volt olyan pusztító is. A trópusi ciklon kedden elérte Vietnámot, ahol hatalmas, helyenként 200 millimétert is meghaladó esőzéseket okozott. Dong Hoiban a 24 óra alatt lehullott csapadék mennyisége elérte a 287 millimétert. A viharban legkevesebb 10 ember eltűnt és hárman meghaltak.

A Higos névre keresztelt trópusi vihar is hétfőn alakult ki a Csendes-óceán felett. Az előrejelzések szerint a vihar leginkább a Fülöp-szigetek térségét veszélyezteti, de valószínűleg a Jangmi által hétvégén megtépázott Tajvant is érinti. A Fülöp-szigetek közvetlen közelében vonuló vihar kiadós esőzéseket okoz a térségben, többfelé hullik 100 millimétert meghaladó csapadék. Higos valószínűleg nem erősödik tájfunná, de hétvégén a 110 km/órás átlagos szélsebesség mellett, közel 140 km/órás széllökéseket mérhetnek majd benne.