Korai ausztrál nyár

Vágólapra másolva!
Ausztrália déli részén erőteljes hőhullám néhány napra elhozta a nyári időt. A péntekig tartó nagy melegben 150 éves rekord is veszélybe került. A hétvégén már viharos szelek vetnek véget a korai nyárnak.
Vágólapra másolva!

Az átlagosnál több mint tíz fokkal van melegebb hétfő óta Ausztrália déli vidékén. Sydneyben egymás után a negyedik napon tetőzik 30 fok felett a hőmérséklet. Ilyen sorozat az előző, meglehetősen változékony nyáron elő sem fordult. Pénteken az előrejelzések szerint Sydney környékén a hőmérséklet eléri a 35 fokot, amely októberben csak egyszer fordult elő a város meteorológiai méréseinek 150 éves történetében.

A nagy hőséget egy anticiklon okozta, amelynek a peremén északnyugat felől, a sivatagból száraz, meleg levegő érkezett. Szombaton azonban már sarkvidéki eredetű levegő éri el Ausztrália legsűrűbben lakott, délkeleti részét. A viharos széllel és sok csapadékkal járó hidegfront az Ausztrál-Alpok csúcsain 10 centis friss havat is hozhat. A tartós nyár még legalább két hónapot várat magára.