Rendkívüli viharciklon érte el Európát

Vágólapra másolva!
Különlegesen markáns orkánciklon vonult át az Atlanti-óceánon a hét közepén, majd Európa északnyugati partvidékét is megközelítette. 130 km/óra feletti széllökések és hatalmas óceáni hullámok kísérték a viharos objektumot.
Vágólapra másolva!

Kedden Kanada délkeleti partjainál született az a mérsékelt övi alacsonynyomású képződmény, azaz ciklon, amely gyors fejlődést követően csütörtökre orkánciklonná erősödött. Az ősz beköszöntével a sarkvidéki légtömegek gyorsabban hűlnek, mint a szubtrópusi légtömegek. Ennek köszönhetően éleződő frontzóna alakul ki a mérsékelt övben. A frontzónák mentén ciklonok keletkeznek, amelyek végül a különböző légtömegek kicserélődéséhez, a nagy hőmérsékleti különbségek csökkenéséhez vezetnek. Minél erősebb a frontzóna, annál markánsabb ciklon jöhet létre.

A hét elején az Atlanti óceán feletti frontzóna átmeneti erősödése segítette a ciklon gyors fejlődését. A ciklon keleti irányba vonult, majd miután Európát megközelítette, a Golf-áramlással párhuzamosan északkeleti irányba mozgott, délről megközelítve Izlandot. A ciklon középpontjában csütörtök reggel a légnyomás 950 hPa alá süllyedt, amely egy közepes hurrikán központi nyomásának felel meg. A nagy nyomáskülönbség és a ciklon hidegfrontjának dinamikája 130 km/óránál erősebb széllökéseket okozott Izlandtól délre, sőt a legerősebb széllökések nagy valószínűséggel megközelítették a 150 km/órát. Az óceánban nagy területen 10-13 méteres hullámokat korbácsolt a szél. A szélerősödés a Brit-szigeteket is elérte, a Skót felvidék csúcsain 131 km/órás széllökést is mértek. A ciklon tovább halad északkelet felé, középpontja átmegy Izlandon, majd a hétvégén legyengül, és átadja a helyét egy nyugatról érkező következő, kissé gyengébb légörvénynek.

A viharciklon hozzájárul ahhoz, hogy tőle keletre-délkeletre, azaz Európa közepén egy anticiklon erősödjön meg, amely tartósan biztosítja a csendes, napos időjárást, így végső soron a vénasszonyok nyarának beköszöntét péntektől.

Az alábbi videón a viharciklon mozgását követhetik az ICI Interaktív Meteorológia szuperszámítógépén futtatott időjárás-előrejelző modell eredményei alapján: a benne fújó szelek (szélzászlók) és széllökések (színezés) maximális értékeit mutatja m/s-ban kifejezve.

Hazánk időjárásáról, amelyet a következő napokban részben az említett viharciklon is alakít, itt olvashatnak.