Csak csütörtökön lesz rossz idő a hosszú hétvégén

Vágólapra másolva!
Éppen az ünnepnapon, október 23-án várható a héten a legrosszabb idő. A hosszú hétvége azonban kárpótlást nyújt, hiszen péntektől a napsütés lesz ismét túlsúlyban. Kültéri programokat, kirándulást, túrázást is érdemes szervezni.
Vágólapra másolva!

A hét eleji viszonylag egyhangú, délelőttönként párás és néhol ködös, délutánonként pedig napos időjárást követően egy hidegfront éri el a kontinens középső vidékén. A változás kezdetét a szerda késő délután a Dunántúlon megjelenő vastagabb felhőzet jelzi. A hidegfront éppen csütörtökön vonul át hazánk felett. Útját sokfelé követi eső, zápor és megerősödő szél. A szerdára a légkör alsó egy kilométeres részén felgyülemlett szennyezett levegőt a hidegfront kisöpri, a légszennyezettség minimálisra csökken. Az ünnepi megemlékezésekre érdemes esernyővel, vízálló őszi kabáttal készülni. Pont ezen a napon várható a héten a legrosszabb idő, főként keleten, ahol még zivatar sem kizárt.

Péntektől már újra anticiklon épül ki térségünk felett, ami gátolja a felhőképződést. A további gyenge hidegbeáramlás miatt ködre nem kell készülni, sok napsütés és száraz levegő jellemzi a hét vége időjárását. Csak átmeneti felhősebb időszakok lehetnek. Ekkor már egész napos kültéri programokat is bátran szervezhetünk. Kirándulni, sportolni, kerti munkát végezni is jó lesz a szabadban. A nagy napi hőingás miatt rétegesen öltözzünk! A reggelek egyre hidegebbé válnak, a kora délutáni napsütésben azonban a ténylegesnél is melegebbet érzünk.

Míg napközben kevéssel 15 fok felett tetőzik a hőmérséklet, vasárnap hajnalban nagy területen számíthatunk gyenge fagyra, a maradék kerti virágok veszélyben lehetnek. A cserepekben, ládákban lévő virágokat érdemes szombat este fagymenetes helyre vinni.