Orkánciklon Skócia felett

Vágólapra másolva!
Egy igen aktív ciklon hidegfrontja okozott hétfőn Skócia hegycsúcsain 150 km/órát meghaladó széllökéseket. Az Izland közelében egymás után kialakuló légörvények útjuk során egyelőre nem érintik a kontinens középső vidékét.
Vágólapra másolva!

Az ősszel már a második rendkívül markáns ciklon (alacsony nyomású, nagy térségű, mérsékelt övi légörvény) közelíti meg Európa északnyugati részét. Míg korábban az Atlanti óceán nyugati partvidékén alakultak ki ezek a ciklonok, a héten a születésük helye az Izland közeli térségbe helyeződött át. Hétfőn egy ilyen légörvény hidegfrontja haladt át a Brit-szigeteken. A Skót felvidéken a széllökések nagy térségben haladták meg a 100 km/órát, sőt a hegycsúcsokon 160 km/óránál erősebb lökéseket is mértek.

A hidegfront kissé legyengülve haladt tovább Skandinávia felé, a norvég partokon is közel orkán erejű széllökéseket okozva. A ciklon középpontja északkeletre helyeződik át, de holnap a számítások szerint Grönland és Izland között már egy újabb légörvény keletkezik, amely csütörtökön és pénteken okozhat ismét a Brit-szigeteken orkán erejű szeleket.