Hatalmas áradások Hondurasban

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét folyamatos, intenzív esőzése következtében kiterjedt áradások pusztítanak Hondurasban. A BBC híradásai szerint a csapadékos időjárás következtében megáradt folyók és a többfelé előforduló földcsuszamlások jelentős károkat okoztak az országban.
Vágólapra másolva!

A legfrisebb jelentések szerint legalább 13-an vesztették életüket, és féltucatnyian tűntek el a napok óta tartó esőzések következtében, mindemellett közel 12 000 ember kényszerült elhagyni otthonát az áradások miatt. Az ítéletidő következtében a termőföldek jelentős része víz alá került, a medrükből kilépet folyók pedig 62 hidat mostak el. Az országban kialakult katasztrofális helyzet miatt Manuel Zelaya elnök szükségállapotot hirdetett ki.

A rendkívüli időjárás okozója egy, a Karib térségben még múlt héten kialakult trópusi depresszió, amely mostanra egy lassú mozgású, hatalmas kiterjedésű alacsony nyomású légköri képződményként halad át a térség felett. Ennek következtében alakultak és alakulnak is ki ismétlődő jelleggel heves záporok, zivatarok a térségben. A május óta tartó csapadékos időszak következtében a már teljesen telített talaj nem képes magába szívni a lezúduló nagy mennyiségű csapadékot így újabb és újabb áradásokkal kell számolni az ország területén.

A következő napokban az említett légköri képződmény lassan északnyugat felé veszi útját, ezért mind Honduras, mind pedig Belize, Guatemala és a Yukatan-félsziget térségében további kiadós mennyiségű csapadék várható.