Súlyos árvízhelyzet Délkelet-Ázsiában

Vágólapra másolva!
Kína déli és Vietnam északi részén még a múlt héten kezdődtek a heves esőzések, melynek során néhány nap alatt helyenként 500 millimétert is meghaladó csapadék hullott. Az esőzések okozta árvizek és földcsuszamlások miatt a térségben már több tucat ember vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Kína déli tartományait az évszázad legnagyobb áradása sújtja, Guangxi tartomány fővárosában, Nanningban 1907 óta nem volt ilyen súlyos a helyzet. A 10 napja tartó esőzés miatt a térségben számos folyó kilépett medréből, többfelé pedig földcsuszamlások pusztítottak, melyeknek eddig már 51 halálos áldozata van.

A Guanxival szomszédos tartományban, Yunnanban is komoly problémákat okoz a rossz idő, a két tartományban összesen 2,4 millió embert érint a mostani heves esőzés. Yunnan északi részét a hegyek uralják, így errefelé a csapadék már hó formájában hullik. A heves havazás során helyenként 50 centiméter vastag hótakaró alakult ki az utakon, ami teljesen megbénította a térség közlekedését.

A kínai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint Guangxiban lassan javul az idő, de Yunnan tartomány lakóira még újabb heves esőzések várnak.

Vietnam északi részén is aggasztó a helyzet. Az ázsiai ország fővárosában a múlt hét péntek óta közel 600 milliméter eső esett, volt olyan nap, amikor a 24 óra alatt lehullott csapadék mennyisége meghaladta a 290 millimétert is.

Az országban 25 éve nem volt ilyen súlyos árvízhelyzet. Az esős északi területeken 100 ezer lakóházat öntött el a víz, és 250 hektáron tönkretette a rizs- és zöldségtermést. A jelentős anyagi károk mellett már sokan életüket is vesztették, a BBC legfrissebb jelentései már 70-nél is több halálos áldozatról szólnak.

Az éghajlat kialakulása döntő részben a földrajzi szélesség és a tengerszint feletti magasság alakulásától függ. Mivel Vietnam észak-dél irányú kiterjedése jelentős, domborzata pedig igencsak változatos, több, egymástól jól elkülöníthető, az adott országrészre jellemző éghajlat található az ország területén.

Az éves csapadékmennyiség jelentős része május és október között hullik, a délnyugati monszun időszak alatt, amikor a Góbi sivatag felett felmelegedő és így felszálló levegő pótlására délnyugat felől óceáni eredetű, nedves légtömegek érkeznek az ország fölé. Az említett időszakban a monszun minden évben forró és csapadékos időt okoz az országban. A mostani esőzésekért a térség felett kialakult sekély ciklon a felelős, amely az előrejelzések szerint a hét végéig még biztosan újabb esőzéseket okoz Vietnamban.