Nagy havazások a Nagy-tavak vidékén

Vágólapra másolva!
Kanada felől érkező sarkvidéki levegő alakítja az Egyesült Államok északi részének időjárását. A térségben a hideg, szeles időben sokfelé intenzíven havazik.
Vágólapra másolva!

A havazást a Kanada felől érkező hideg, sarkvidéki levegő okozza. Az északi államokba zúduló sarkvidéki eredetű levegő hatására erőteljesen lehűlt a levegő, az éjszakai órákban helyenként -15 fok alá süllyed a hőmérséklet, és sokfelé még nappal is fagypont alatti értékeket mérnek. Ezzel egy időben az ország középső területei felett elhelyezkedő alacsonynyomású rendszer enyhe, de nedves légtömegeket szállít észak felé. A két légtömeg találkozása kiterjedt, intenzív havazást okoz a Nagy-tavak térségében, illetve az északi államokban.

Az amerikai meteorológiai szolgálat jelentése szerint a térségben helyenként akár 25 centiméter vastag friss hótakaró kialakulására is van esély. Kelet felé haladva a havazást fagyott eső, havas eső, a partvidéki területeken pedig eső váltja fel.

A hóviharok a következő napokban fokozatosan haladnak kelet felé, utánuk hideg, de már száraz, jobbára napsütéses idő várható a térségben.

Kanada keleti területein is kiadós mennyiségű hó hullott az elmúlt napokban. Az ország délkeleti tartományában, Új-Skóciában és a szomszédságában elhelyezkedő Új-Brunswickben több ezren maradtak áram nélkül, miután hétfőn a heves havazás és az erős szél miatt a térségben elektromos vezetékek szakadtak le. Kanada keleti területein a következő napokban újabb havazásra lehet számítani.