Lavinaveszély az Alpokban

Vágólapra másolva!
A szerdán kezdődött intenzív havazásnak köszönhetően az Alpokban a hegység keleti részét leszámítva sokfelé alakult ki lavinaveszély. Az észak-olasz hegyvidéken és Karintiában csütörtökön átmenetileg esőzés váltotta fel a havazást, tovább fokozva a lavinák kialakulásának esélyét. A friss hótakaró helyenként meghaladja az egy métert.
Vágólapra másolva!

A Földközi-tenger középső medencéje felett örvénylő markáns ciklonnak köszönhetően jelentős csapadék hullik az Alpokban. A hegység francia és svájci részén már kedd este elkezdődött a hóesés. Szerdán Észak-Olaszországban és Ausztriában is havazni kezdett, ezeken a területeken csütörtökön az 1500 méter alatti lejtőkön ónos esőre, esőre váltott a csapadék. Csütörtök délután Ausztria nyugati részén a legintenzívebb a havazás, pénteken pedig várhatóan az Alpok keleti végén is hó váltja fel az addigi esőzést.

A lehullott friss hóréteg mennyisége helyenként eléri az egy métert. A lavinaveszély egyre növekszik, különösen ott, ahol a havazást átmenetileg eső váltotta fel. Svájcban országszerte hóakadályokkal kell megküzdeniük a közlekedőknek, ugyanez igaz Ausztria Vorarlberg tartományára . A havazás Németország déli vidékére is kiterjedt.