Újabb hideghullám Kína északi részén

Vágólapra másolva!
Kína északi részén vasárnap óta tart a szokatlanul hideg, téli időjárás. Az idei télen ez már a második hideghullám, amely az országot érinti.
Vágólapra másolva!

Szibériától Mongólián át egészen Kína északi részéig húzódott az a hidegfront, amely mentén vasárnap hideg, sarkvidéki levegő áramlott az ázsiai ország északi és keleti területeire. A front már elhagyta Kínát, az ország fölött most egy anticiklon épül ki.

Vasárnap a kínai meteorológiai szolgálat narancs riasztást adott ki a hideg idő miatt, heves havazásra, erős szélre és rendkívüli hidegre figyelmeztetve a lakosságot.

Az ország északkeleti részén található, Liaoning tartomány székhelyén, Shenyangban két egymást követő éjszaka is -22 fokig hűlt a levegő, a hőmérséklet napközben pedig nem haladta meg a -6 fokot. A Liaoningtól északra elhelyezkedő Jilin tartomány székhelyén, Changchunban a legmagasabb nappali hőmérséklet napok óta a -10 fokot sem haladja meg. A vasárnap érkezett sarki, hideg levegő hatására egyik napról a másikra több mint 10 fokot hűlt a levegő a térségben. A hideg idő a kínai fővárost, Pekinget sem kerülte el. A városban már három napja mérnek -10 fok körüli minimum és fagypont fok körüli maximum hőmérsékleteket.

Az idei télen ez már a második hideghullám, amely az ország északi területeit érinti. A december eleji lehűlés alkalmával a hideg mellett a heves havazás is sokfelé okozott fennakadásokat. A hidegfront, amely a hideg időt okozta nem volt olyan erős, mint a december eleji, de nagyon hirtelen érkezett.

Kína felett a következő napokban egy nagykiterjedésű anticiklon épül fel. Az anticiklonban uralkodó leszálló légáramlatok felhőoszlató hatásának köszönhetően a következő napokban derült, napos, de továbbra is hideg idő várható a térségben.