Rendkívül hideg időszak - növekvő gázfogyasztás

Vágólapra másolva!
Karácsony óta tart az átlagosnál hidegebb idő, sőt a következő napokban további lehűlésre készülhetünk helyenként extrém hajnali hőmérsékletekkel. A fűtés energiaigénye fokozatosan növekszik, miközben a gázellátás biztonsága terén ismét válságos időket élünk át.
Vágólapra másolva!

December végén, éppen az ünnepek alatt kezdődött időjárási fordulatnak köszönhetően folyamatosan az átlagosnál hidegebb az idő. Január elején a szokásos napi középhőmérséklet hazánkban 0 és -3 fok között alakul. Ezzel szemben jelenleg - kisebb ingadozással - a napi középhőmérséklet nyugaton -3, keleten -7 fok körüli. A következő napokban további csökkenésre számíthatunk. A hóval borított tájakon a derültebb éjszakákon a lehűlés megközelíti a -20 fokot, így a napi középhőmérséklet -10 fok alá süllyedhet. Meteorológiai értelemben az ország jelentős részén rendkívüli hideg időjárásról beszélhetünk, amely akkor áll fenn, ha a napi középhőmérsékletek több napon át -4 fok alatt maradnak.

Az átlagosnál hidegebb időjárás jelentős mértékben megnöveli a fűtésre szánt energia mennyiségét. Számítások szerint a középhőmérséklet egy fokos csökkenése a fűtésre szánt gázmennyiség 5%-os növekedésével jár. A háztartások energiafogyasztása az előző két enyhe tél fogyasztásának akár másfélszeresét is elérheti, amely jelentős anyagi megterhelést jelent. Mindez éppen egybeesik a Közép- és Kelet-Európát fenyegető újabb gázválsággal.

A hét második felében anticiklon erősödik meg hazánk felett amely konzerválja a fagyos időt, hiszen egy hideg légpárna alakul ki a Kárpát-medence felett. Az anticiklon leépülésének ideje egyelőre még kérdéses, egy hétig biztosan kitart a nagy hideg.