Rendkívül hideg évkezdet

Vágólapra másolva!
Az ünnepek óta tart hazánkban a fagyos, téli időjárás. Az elmúlt időszak leghidegebb hajnalaira ébredhettünk pénteken és a hétvégén. Az ország legnagyobb részén -10 fok alá csökkent a hőmérséklet, az északkeleti tájakon pedig többfelé mértek -20 fok körüli minimum hőmérsékleteket. 
Vágólapra másolva!

December végén, éppen az ünnepek alatt kezdődött időjárási fordulatnak köszönhetően folyamatosan az átlagosnál hidegebb időben van részünk. Meteorológiai értelemben az ország jelentős részén rendkívüli hideg időjárásról beszélhetünk, amely akkor áll fenn, amikor a napi középhőmérsékletek több napon át -4 fok alatt maradnak.

A hideg időjárás akkor jött létre, amikor a Skandinávia keleti része felett örvénylő ciklon áramlási rendszerében sarkvidéki eredetű légtömegek érkeztek Közép-Európa fölé. Ezt követően anticiklon alakult ki, megszűnt az áramlás. A hosszú derült éjszakákon a száraz levegő kis hőkapacitása miatt erősen lehűlt. A lehűlés mértékét az összefüggő hótakaró jelenléte fokozta, mivel jó hőszigetelő képességének köszönhetően a talaj felől érkező hőáramot jelentősen mérsékli.

Csütörtökön napközben már az ország nagy részén kiderült az ég, és napközben több órára kisütött a nap. A derült ég mellett naplemente után rohamosan csökkeni kezdett a hőmérséklet, és pénteken hajnalra az országban szinte mindenhol -10 fok alá csökkent a hőmérséklet.

Pénteken reggel Nógrád és Heves megye hóval borított medencéiben többfelé -20 fokra hűlt a levegő, és ennél csak egy-két fokkal mértek melegebbet az Északi-középhegység térségében, valamint a Debrecentől és Nyíregyházától keletre eső vidékeken. Hivatalos mérések szerint a leghidegebb ma reggel Szécsényben volt, ahol a hőmérők -21,1 fokot mutattak.

Napközben a szikrázó napsütés hatására lassan melegedni kezdett a levegő, a nyugati megyékben -1 fok körül alakult a maximum hőmérséklet. Az északkeleti és délkeleti országrészben viszont a sok napsütés ellenére is hideg maradt az idő, többfelé a -5 fokot sem haladta meg a legmagasabb nappali hőmérséklet. A térségben így a napi középhőmérséklet helyenként már -10 fok körül alakul, amely az ilyenkor megszokottól már 7-8 fokkal marad el.

Szombaton és vasárnap reggelre ismét nagyon hideg minimum hőmérsékletekre ébredhettünk. Az északkeleti országrész derült, hóval borított medencéiben, völgyeiben, elsősorban Nógrád megyében és Heves megye északi részén, ismét -20 fok közelébe hűlt a levegő. A -20 fok körüli érték igen hidegnek számít hazánkban, de nem példátlan, ezekben a napokban az országos hidegrekord -25 fok!

Napközben egyre töbfelé megmarad a zúzmarás köd és ezeken a tájakon délután is -5 fok alatt marad a hőmérséklet.

A Kárpát-medence térségében, a téli időszakban anticiklon területén egy jellegzetes időjárási helyzet, az úgynevezett hideg légpárna kialakulása is megfigyelhető. Ekkor az ország nagy részén túlnyomóan párás, ködös borongós időjárás alakul ki, amelynek elsődleges oka, hogy a medence fölé a magasban érkező melegebb levegő, nem jut le a felszínközeli rétegekbe. A levegő átkeveredésének hiányában, a hideg levegő megül az alacsonyabban fekvő területeken. Vasárnaptól az országban egyre többfelé alakul ki a kora reggeli órákra köd, és a belőle képződött ködfelhő várhatóan többfelé egész nap megmarad. A ködös, felhős időben a hajnali órákra már nem hűl le olyan drasztikusan a levegő, de napközben a következő néhány napban is kemény fagyokra lehet számítani, csak szerdától várható lassú melegedés.

További részletes meteorológiai tájékoztatást és előrejelzést itt találhat meg.