A Dominic trópusi vihar elérte Ausztrália partjait

2009.01.27. 12:04

A Dominic névre keresztelt trópusi vihar kedden reggel elérte Ausztrália északnyugati részét. A trópusi ciklon érkezését erős széllökések és heves esőzések kísérték, ám a szárazföld fölé érve a Dominic már gyorsan veszített erejéből.

Az Indiai-óceán déli részén, Ausztrália északnyugati partjainak közelében vasárnap alakult ki a Dominic névre keresztelt trópusi ciklon, amely kedden hajnalban elérte a kontinens északnyugati részét.

A ciklont heves esőzések kísérték, az Ausztrália északnyugati részén található, Onslow reptéren a 24 óra alatt lehullott csapadék mennyisége elérte a 238 milliméter, a széllökések pedig meghaladták a 100 km/órát. A térségben utoljára 1975 februárjában mértek ilyen nagy csapadékot, akkor a Trixie nevet viselő trópusi ciklon okozott hasonlóan heves esőzéseket. A Trixie Északnyugat-Ausztrália egyik legpusztítóbb trópusi ciklonja volt, amely lerombolta az Onslowban található meteorológiai állomást és 24 óra leforgása alatt 246 milliméter csapadékot szállított a térségbe.

A Dominic miután elérte a szárazföldet, megszűnt a nedvesség- és energia-utánpótlása, így viszonylag gyorsan veszített erejéből, és útját szerdán már trópusi depresszióvá szelídülve folytatja majd tovább délkelet felé.  Igaz, hogy a széllökések már mérséklődtek és a csapadéktevékenység is gyengült, néhány területen azért még továbbra is kiadós csapadékra lehet számítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK