Havazás, hőhullám és szárazság - a nagyvilág időjárása

2009.01.28. 11:01

Az Egyesült Államok északkeleti államaiban a következő napokban újabb havazásra lehet számítani, helyenként akár 15 centiméter friss hó is hullhat. A Föld másik felén, Ausztráliában a hetek óta tartó forróság okoz problémákat, míg Argentínában az elmúlt évek legsúlyosabb aszályával néznek szembe az ott élők.

Az Egyesült Államok középső része fölött hétfőn alakult ki egy markáns ciklon. A ciklon hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszere lassan halad kelet felé, a frontrendszer mentén kiadós csapadék hullik. Az amerikai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az északkeleti államokban a következő napokban kiadós havazás várható. A frontrendszer melegfronti részének áthaladásakor kevesebb csapadékot várnak, igazán kiadós havazás a hidegfront átvonulásakor várható. Jelentős havazást jeleznek előre Philadelphia, Washington és New York környékére is, a frissen lehulló hó mennyisége helyenként akár a 15 centimétert is meghaladhatja.

Philadelphiában 2008 decembere óta nem fordult elő számottevő havazás, akkor is csak alig 3 centiméteres hótakaró alakult ki a térségben, így a mostani ciklon hozhatja meg a városnak az első jelentősebb téli havazást.

A Föld másik felén, Ausztrália déli részén ezen a héten is forró nyári idővel találkozhatunk. A kontinens délkeleti részének időjárását egy nagykiterjedésű anticiklon alakítja. Az anticiklonban uralkodó leszálló légáramlatok felhőoszlató hatásának köszönhetően túlnyomóan száraz, napos időjárás alakult ki a térségben. Melbourneben, Victoria állam fővárosában, kisebb-nagyobb megszakításokkal már január 19-e óta tart a forróság, a térségben azóta már többször mértek 35 fok feletti hőmérsékleteket. A városban az ilyenkor megszokott maximum hőmérsékletek 26 fok körül alakulnak, így az átlagnál most csaknem 10 fokkal mérnek melegebbet.

Dél-Amerika egyik legnagyobb országában, Argentínában a szárazság okoz komoly problémákat. Argentína keleti és középső területein, a pampákon találhatók az ország és az egész Föld legjobb gabonatermő vidékei. A csapadékot hozó nyugati szeleket az Andok árnyékolja, ezért a pampák térségében általában csak kevés csapadék hullik, az is inkább csak a nyári hónapokban, októbertől márciusig. A térségben azonban 2008 márciusától a csapadék a szokásosnál is jóval kevesebb, a hőmérséklet pedig jóval magasabb.

Mivel az országban utoljára 1971-ben fordult elő ilyen súlyos aszály, Argentínában nem igazán vannak felkészülve az ilyen időszakokra. A meteorológusok szerint a száraz, forró időjárás az országban a jövő hétig még biztosan folytatódik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK