A klímaváltozás is felelős lehet az ausztrál bozóttüzért

Vágólapra másolva!
Ausztráliában az elmúlt évtizedek legsúlyosabb bozóttüze pusztított a napokban, amely egyre nagyobb nyomást gyakorol a kormányra, hogy komoly lépéseket tegyenek a globális felmelegedés megfékezésére. Ausztrál kutatók ugyanis úgy vélekednek, hogy valószínűleg a klímaváltozás is hozzájárul a mostanihoz hasonló extrém időjárási körülmények gyakoribbá válásához és ezáltal az ilyen katasztrófák kialakulásához.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 200 ember vesztette életét a bozóttüzek miatt, amelyek az Ausztrália délkeleti részén található Victoria államból indultak, ahol a hetekig tartó hőhullám alkalmával többször is rekord hőmérsékleteket mértek. Miközben Ausztrália délkeleti részén a forróság okozott fennakadásokat, addig az északkeleti országrészben, Queensland államban, egy trópusi ciklon okozott heves esőzéseket, amelynek következtében az állam nagy részét elöntötte a víz.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy Ausztráliának további extrém időjárási eseményekre kell számítania a klímaváltozás miatt. A környezetvédők szerint az egyre gyakoribbá váló árvizek és erdőtüzek miatt a kormánynak mindenképp cselekednie kell, a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázkibocsátás mérséklésének ügyében.

Nemcsak Ausztrália szempontjából, de az egész világot tekintve is teljesen világos, hogy 1950-es évek óta folyamatos melegedés figyelhető meg, nyilatkozta Ausztrália vezető klímakutatója, Kevin Hennessy a Reuters hírügynökségnek.

A jövőben előreláthatólag tovább folytatódik az üvegházhatású gázok koncentrációjának az emelkedése, aminek következtében további melegedéssel kell számolni. Ausztrália déli területeinek esetében ez azt jelenti, hogy egyre szárazabb lesz az éghajlat, ami tovább növeli az erdőtüzek kialakulásának kockázatát.

Ausztrália a klímaváltozás szempontjából az egyik legsérülékenyebb ország. A felmelegedés miatt az ország déli részén hosszúra nyúlnak a száraz, aszályos időszakok, az északi és középső országrészben pedig 2050-re az átlaghőmérséklet 3 fokos emelkedését várják.

Kevin Rudd miniszterelnök 2020-ig az üvegházhatású gázok kibocsátásának 5 százalékos csökkentését írta elő, de akár a 15 százalékos csökkentést is elképzelhetőnek tartja a jövőben, ha nemzetközi szinten más országok is vállalnak hasonló mértékű csökkentéseket. A környezetvédők azt szeretnék elérni, hogy a Föld egyik legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátó országa, Ausztrália, mutasson példát a fejlődő országoknak, mint amilyen Kína és Índia, és 2020-ig vállaljanak legalább 25 százalékos kibocsátáscsökkentést.

A bozóttüzek és áradások bizonyos keretek között normálisnak számítanak Ausztráliában, és hozzájárulnak a természetes egyensúly fenntartásához. A hosszú ideje tartó szárazság és az elmúlt hetekben mért rekordmagas hőmérsékletek, az észak felől fújó, forró, száraz levegőt szállító erős széllel párosulva azonban valódi katasztrófához vezettek. A környezetvédők szóvivője, Christine Milne elmondta, hogy a mostani tragédia, amit a bozóttüzek okoztak mindenkit mélyen érintett. Véleménye szerint az elmúlt napokban az ország lakói ízelítőt kaphattak abból, hogy a klímaváltozás milyen következményekkel jár, és milyen időjárásra számíthatnak majd a jövőben. Az eddig kutatások és mérési eredmények is mind azt mutatják, hogy a jövőben egyre szélsőségesebb időjárással kell számolniuk az ausztráloknak, ami azt jelenti, hogy a déli országrészben szárazabb és forróbb lesz az idő, míg északon gyakoribbá válnak a kiadós esők és árvizek.