Vágólapra másolva!
Bulgária nagy részén másfél másfél napja intenzíven havazik. A sűrű hóesés mellé viharos széllökések is párosulnak. Különösen a főváros környékén rendkívül szélsőséges az időjárás.
Vágólapra másolva!

A Fekete-tenger délnyugati része felett volt péntek délben annak a ciklonnak a középpontja, amely tartósan hideg, nagy nedvességtartalmú légtömeget szállít csütörtök óta Bulgária fölé. A tengerparti sávot leszámítva az ország nagy részén másfél napja szakad a hó. Az erős, olykor viharos szél kiterjedt hófúvást okoz.

Éppen Szófiában és környékén a legkeményebb az időjárás. A viszonylag magasan, 500 méter felett fekvő fővárosban megállás nélkül szakad a hó. A -5 fok körüli hőmérsékletben az utakon a sózás ellenére gyorsan gyarapodik a hóréteg. Az erős szél a külvárosokban kemény hófúvást eredményez.

A zord időjárásnak a bolgár síterepek üzemeltetői örülhetnek. A tél eddig nem kényeztette el őket, február közepéig alig volt hó a lejtőkön, sőt az enyheség miatt a hóágyúkat is csak ritkán lehetett beindítani. Az elmúlt egy héten azonban gyökeres változás történt, az februárig leesett hó többszöröse hullott le egy hét alatt. Az elmúlt másfél napban pedig helyenként 70 centi friss hóval gyarapodtak a pályák.