New Yorkot is fenyegeti a tengerszint-emelkedés

Vágólapra másolva!
Komoly veszély fenyegeti a jövőben az Egyesült Államok északkeleti partját az óceán szintjének emelkedése miatt. A legújabb kutatások 2100-ra 90 centiméteres tengerszint-emelkedést jeleznek előre.
Vágólapra másolva!

A legújabb kutatások szerint a globális felmelegedés okozta tengerfelszín-emelkedés valószínűleg Észak-Amerika északkeleti partját fogja érinteni a legnagyobb mértékben. Ha a század végére az eddigi előrejelzésekhez képest az óceán szintje további 20 centimétert emelkedik, New York, Boston és további part menti városok kerülhetnek veszélybe. Az előrejelzéseket számítógépes modellek alapján készítették, az eredmények a Nature Geoscience című folyóiratban jelentek meg.

A nagyobb mértékű növekedés jelentős változást jelent, különösen, amikor hurrikánveszély is fenyeget, mondták a szakértők. Ugyanakkor az óceánok szintje nem mindenhol emelkedik ugyanolyan mértékben, nagyobb és gyorsabb lesz az északkeleti régióban. Úgy néz ki, hogy míg Boston és New York környékén 20 centiméteres többletemelkedés valószínű, addig délkeleten, Miami partjainál csak 5, San Franciscónál pedig csak 2,5 centiméterrel számolnak.

A kutatók négy éve tárgyalnak a globális felmelegedés okozta vízszintemelkedésről, ami a meleg víz hőtágulásából, valamint a grönlandi és az Antarktisz nyugati részén lévő jégtakaró olvadásából adódik. A világtengerek szintjének átlagos emelkedésére irányuló előrejelzéseket tovább módosítja a jégolvadás gyorsulása. Mostanában több kutató kijelentette, hogy a helyzet egyre rosszabb, 2100-ra valószínűleg 90 centiméterrel emelkedik meg az óceánok vízszintje.