Vágólapra másolva!
Az Indiai-óceán térségében szombaton alakult ki a Jade névre keresztelt trópusi vihar. A hétfő reggelre I. kategóriájú trópusi ciklonná erősödő Jade, délután eléri Madagaszkár északkeleti partjait is.
Vágólapra másolva!

Az Indiai-óceánon szombaton reggel jelent meg egy trópusi vihar. A vihar, amely a meleg, nyílt tengerfelszín felett mozogva folyamatosan erősödött, a Jade nevet kapta, és ma reggelre elérte a Saffir-Simpson skála szerinti I-es kategóriájú trópusi ciklon fokozatot.

A Jade trópusi ciklonban hétfő délelőtt a 100 km/óra feletti átlagos szélsebesség mellett közel 130 km/órás széllökéseket mértek. Az előrejelzések szerint a vihar ma délután már eléri Madagaszkár északkeleti területeit, és a következő napokban a szárazföld felett déli irányba mozogva folyamatosan gyengül, és csütörtökre teljesen leépül.

A veszélyjelzések szerint a trópusi ciklon a partok közelében akár 15 méteres hullámokat is korbácsolhat, és a térségben ma délután és holnap délelőtt heves esőzések várhatók. Kedden délutánra a szárazföld fölött mozgó Jade, már sokat veszít erejéből, így utána már nem kell heves esőzésekre számítani.