A Kárpát-medence a legmelegebb csütörtökön Európában

Vágólapra másolva!
Április 9-én Európa legmelegebb része az Alföld déli vidéke, ahol a hőmérséklet elérte a 25-26 fokot. Közel ilyen meleg idő csak Spanyolország egyes speciális térségében volt, de a legmagasabb értékekkel térségünk büszkélkedhet.
Vágólapra másolva!

A Kárpát-medence fölé az elmúlt hét második felétől egyre melegebb légtömegek hatoltak. A talaj felső részének fokozatos száradása és az erős termikképződés hatására az alsó néhány száz méteres légréteg páratartalma tovább csökkent. A száraz levegő hőkapacitása kicsi, így este gyorsan hűl, napsütés idején azonban a felszín felől gyorsan melegszik. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a Kárpát-medence középső és déli vidékén a hőmérséklet elérje a 25-26 fokot. Csütörtökön a legmagasabb értékeket az Alföld déli részén, a magyar-szerb határ közelében mérték.

Ezen a napon a 25-26 fok egyben Európa legmelegebb térségének számít. Néhány tized fokkal maradt le Spanyolországban Cordoba környéke, valamint Bilbao térsége. Utóbbin egy rövid ideig kialakuló helyi főnhatás okozta a nagy meleget.