Vágólapra másolva!
Miközben Közép-Európában sorra dőlnek a melegrekordok, a kontinens mediterrán vidékén ezen a tavaszon csak egy-két napra köszöntött be jobb idő, gyakran jóval átlag alatt maradt a hőmérséklet. A hét végén végre Görögországban van arra esély, hogy egy hosszabb nyárias periódus kezdődjön el.
Vágólapra másolva!

A Földközi-tenger európai partvidékén a tavasz eddig eltelt időszaka összességében az átlagosnál jóval hidegebb időt hozott. Mindeközben a kontinens középső területén sorra dőltek a melegrekordok. Bár volt egy-két melegebb nap Dél-Európában, tartósan nem tudott napos időjárás kialakulni. A kontinens első 30 fokos hőmérséklete általában március végén, április elején a mediterrán térségben jelenik meg, ezen a tavaszon azonban a rövid időre beköszöntő meleg periódusokban a 25 fok is ritka volt .

A hűvös mediterrán idő alapvető oka a Közép-Európa felett stabilan felépült, és ott meleg időt okozó anticiklon. Ez a nagytérségű magasnyomású légköri képződmény a tőle délre kialakult ciklonok élettartamát növelte. A ciklonok hatására pedig változékony, csapadékos időjárás jött létre a Földközi-tenger felett.

Ibériában rövid javulást követően szerdától ismét kimondottan hűvös lesz az idő, Madridban 15 fok alatt marad a hőmérséklet. A hét közepén az Appennini-félszigeten várható egy-két melegebb nap, Görögországban azonban a több hetes hűvös periódust követően csütörtöktől van esély egy hosszabb, kora nyári időt hozó időszakra.