Vágólapra másolva!
Április nagy részén az országban a szokásos csapadék töredéke hullott le, miközben a meleg időben meglehetősen nagy volt a párolgás. A tavaszi vetésű mezőgazdasági növények gyökérszintjében vízhiány jött létre. A hónap utolsó napjaiban beköszöntő változékonyság talán meghozza a várva-várt esőt.
Vágólapra másolva!

Március végén még szinte az egész országban telített volt a talaj. Az áprilisban beköszöntött tartósan meleg, száraz időben azonban a talaj felhős rétege száradásnak indult. A szokatlanul magas hőmérséklet mellett a páratartalom időnként sivatagiasan száraz volt, tovább gyorsítva a párolgást. Az Alföld nagy részén a szokásos csapadék töredéke hullott le az elmúlt egy hónapban, csupán néhány kisebb terület kapott elegendő csapadékot április közepén helyi jellegű zivatarokból.

Elsősorban a tavaszi vetésű növények számára létfontosságú a csapadék, mélyebb gyökérszinteken még elegendő a talaj nedvességtartalma.

A hónap utolsó napjaiban változékony időre készülhetünk, az Alföldön szerdától péntekig lehet számítani csapadékra. Sajnos itt a csapadék zöme záporos formában hullik le, ami megint csak azt jelenti, hogy maradhatnak szárazabb területek. Igazi nagy esőre inkább a Dunántúlon van kilátás.

A gyümölcsfák számára viszont továbbra is kiválóak az időjárási viszonyok. A virágzást szinte az egész országban megúsztuk fagyok nélkül, egyelőre nagy termés ígérkezik. Persze, még sok minden történhet a beérésig...