Eső után jön a nyár - álomidő a gyümölcsösnek

Vágólapra másolva!
Szerdán várható a héten a leghűvösebb idő, akkor sokfelé fordul majd elő eső. A hét végén azonban nyári időre készülhetünk. A hazai gyümölcsösöknek jobb forgatókönyvet nem is lehet elképzelni, ez a tavasz eddig nagyon elkényeztetett minket.
Vágólapra másolva!

Az ország legnagyobb részén az első tavaszi hajtások beindulása és a virágzás megkezdése után már nem fordult elő fagy. A márciusi esőket követően áprilisban rengeteg napfény és meleg idő segítette a beporzást. Bár a kapásnövények helyenként öntözésre szorultak, a gyümölcsfák gyökérszintjében még bőven volt nedvesség. A korai gyümölcsök közül egyedül a kis gyökérmélységű földieper kívánta az öntözést.

A kedden kezdődő lehűlés szerdán jut mélypontra, akkor sok felhőre, és szórványos esőkre készülhetünk, sajnos az Alföld egyes részei kimaradhatnak az éltető esőzésből. Csütörtöktől azonban gyors melegedés kezdődik, és a hét végén már nyári melegre, sok napsütésre készülhetünk. A meleg időt néhol nyári zápor, zivatar frissíti fel.

A szerdai eső és a hétvégi nyár elősegíti a gyümölcsök érését. A földieper sokfelé most érik be, és lassan a korai cseresznyét is leszedhetjük. Soha rosszabb tavaszt!