Vágólapra másolva!
Kedden egy hidegfront vet véget az idei első nyári hőhullámnak. A hűvösebb és változékonyabb időben egy hétig szinte minden nap lesz valahol esőzés az országban. Sajnos előfordulhat, hogy maradnak szárazabb területek az Alföldön, ahol pedig jelentős csapadékhiány halmozódott fel április eleje óta.
Vágólapra másolva!

Az utolsó országos esőzés ugyanis március végén volt, az elmúlt hat hétben az országban mindenütt elmarad az átlagostól a lehullott csapadék mennyisége, de korántsem azonos mértékben. Míg a Dunántúlon a talaj vízellátottsága általában megfelelő, az Alföldön a talaj felső 4-7 cm-es rétege sokfelé kiszáradt, ami a térség jellemző kultúrnövényei számára aszály közeli állapotot hoz létre.

A kedden érkező hidegfront és a következő néhány nap csapadékviszonya döntően meghatározhatja a termés mennyiségét, egy áztató eső még pont idejében jönne. A legfrissebb előrejelzések szerint a hét várható csapadékának térbeli eloszlása számottevő területi változékonyságot mutat. Nagy valószínűséggel jelentős területen megszűnik az aszály, sajnos azonban nem kizárt, hogy maradnak továbbra is száraz területek. A heti csapadékok másik problémáját jelentheti, hogy a heves záporok helyenként jégesővel is járhatnak. Idén - bár gyakran tört ki jégeső az országban - csak kevés helyen fordult elő eddig pusztító nagyságú jégméret.

A májusi eső tényleg aranyat ér, erről a mezőgazdaság tud mit mondani. Ami most jó a földeknek, kedvezőtlen az átlagembernek. Egész napos szabadtéri programok számára kedvezőtlenül alakul a hét, de száraz félnapokat elcsíphetünk. A nagy változékonyság miatt érdemes mindig megnézni a legfrissebb előrejelzést!