Vágólapra másolva!
Több tízezer embert kellett előzőleg kitelepíteni az indiai-bangladesi határ közeléből, mielőtt az Aila trópusi ciklon hétfő hajnalban megérkezett a térségben. A 150 km/órás szél következtében a tengerparton kisebb szökőár alakult ki, a szárazföldön pedig felhőszakadás miatt áradnak a folyók.
Vágólapra másolva!

A trópusi monszun megérkezése előtt India felett a légkörben átmenetileg felhőoszlató, leszálló légmozgások uralkodnak, általában május az év legmelegebb, de még viszonylag száraz időszaka. A zavartalan napsütésnek és a magas hőmérsékletnek köszönhetően a Bengáli-öbölben a tenger felszíni hőmérséklete nagy térségben elérte a 26-27 fokot, sőt a Gangesz torkolatvidékéhez közeli sekély vizekben ennél is jobban felmelegedett. Az utóbbi hetekben a légköri leszálló mozgás lassan megszűnt, és a legmelegebb tengerfelszín felett egyre több helyen tört ki heves zápor. Az elmúlt hétvégén a Bengáli-öböl közepén trópusi vihar jött létre, amely hétfő hajnalban trópusi ciklonná erősödött, és észak felé haladva Kalkutta közelében ért partot, ahol a 150 km/órás széllökések hatására kisebb szökőár jött létre.

Az erős szeleknél talán még veszélyesebb az intenzív csapadék, amely a folyókon hirtelen árhullámot képes megindítani. A térségből előzőleg több-tízezer embert telepítettek ki, főként azokat, akik az árterek közelében laknak. Az árvízveszély a vihar objektum leépüléséig, azaz még néhány napig tart India és Banglades határvidékén.