Kánikulát hoz Medárd napja

Vágólapra másolva!
Ha Medárd napján esik, negyven napig esik - tartja a népi bölcsesség. A hiedelem magyarázatát a nyár elején Európában kialakuló áramlási rendszerekben kell keresnünk.
Vágólapra másolva!

Nyár elejére ugyanis az európai kontinens belső területei felmelegszenek, így jelentős hőmérsékleti különbség jön létre a szárazföld és az óceán között. A szárazföld fölött felemelkedő levegő helyébe nyugati áramlással hűvösebb és egyben nedvesebb levegő érkezik az óceán felől. Nyugatról a Kárpát-medencébe betörő hidegfrontok hatására megnövekszik a záporok, heves zivatarok valószínűsége.

A Medárd napi időjáráshoz további hiedelmek is társulnak, egyes vidékeken a gyümölcstermésre következtetnek belőle. Ha nem esik ezen a napon, akkor édes bortermés várható, ha esik, akkor a bor savanyú lesz, viszont bő lesz a gabonatermés.

A Kárpát-medencében a mai nap folyamán számottevő csapadék nem valószínű, így a hiedelem szerint nem kell számítanunk özönvízre. A negyven nap mindenesetre túlzásnak tekinthető, valószínűleg a bibliai történettel hozható párhuzamba.