Hidegfronttól kánikuláig - az év legvilágosabb hete

Vágólapra másolva!
Már csak vasárnapig hosszabbodnak a nappalok. Az év legvilágosabb hete kissé változékony időjárást hoz, országos zavartalan napsütésre csütörtökön számíthatunk. A derült időszakokban az UV sugárzás is eléri éves maximumát. A meleg periódusok rövidsége miatt állóvizeink hőmérséklete csak mérsékelt felmelegedésre képes.
Vágólapra másolva!

Az északi esőktől kezdve a déli kánikuláig széles skálán mozgott hazánkban a hétfő időjárás. Ugyanígy lesz a héten. Kedden délkeleten és a Tiszántúlon még igazi kánikula várható, de késő délután már ott is megérkezik az északnyugat felől jövő hidegfront. A front útját záporok, zivatarok kísérik, miközben a Dunántúlon viharosra fordul a szél.

Szerdán az ország nagy részén sok lesz a napsütés, de a bejövő hűvösebb levegő miatt a hőmérséklet csúcsértéke egy-két fokkal elmarad az átlagostól. Ez az idő strandoláshoz kissé hűvös, kiránduláshoz és sportoláshoz azonban optimális. Egyedül az élénk szél lehet zavaró.

Csütörtökön országszerte zavartalan napsütésre készülhetünk. Az alacsony légszennyezettség és a levegő szárazsága miatt a napsugárzás igen erős lesz. Az UV sugárzás éves maximumát éri el, meghaladja a 8-as értéket. 11 és 15 óra között csak megfelelő védekezés mellett ajánlott hosszabb időre napon tartózkodni. Sapkát, világos színű ruhát vegyünk fel, napvédő krémeket is használjunk! Bizonyos műanyagokat is károsíthatja az erős besugárzás, gépjárművek és építkezések tájékán is gondolnunk kell erre.

Pénteken kánikulára van kilátás, de várhatóan a nap második felében egy hidegfront vet véget a nagy melegnek, amely a hétvége időjárását változékonnyá teszi.

Az év leghosszabb napjaiban járunk, a nap csupán 8 órán át van a horizont alatt, a teljes sötétség pedig nem több 6 óránál. Még este fél tízkor is egy kicsit világos van.