Vágólapra másolva!
A szombaton érkező hidegfront egy több napos csapadékos periódusnak a kezdete. Hétfőtől egyre fülledtebb, trópusi jelleget ölt időjárásunk, délutánonként gyakori lesz a heves zápor, zivatar. A csapadék a pázsitot zölden tartja, de sajnos a kultúrnövényeket ismét jégeső fenyegeti.
Vágólapra másolva!

A szombaton nagy csapadékot hozó hidegfront a Kárpát-medence felett lelassul, és a frontzóna napokig hazánk felett marad. A frontvonalon létrejövő légköri hullámzás hatására egy sekély légörvény alakul ki középpontjával nem messze hazánktól. Ez a kisméretű ciklon napokig a térség felett marad.

A ciklon kedvez a felhő- és csapadékképződésnek. Szombaton és hétfőn helyenként egész napos eső is kialakulhat, keddtől - ahogy lassan gyengül a légörvény - trópusi jelleget vesz fel az időjárás. Ekkor a délelőtti napsütésben a légkör alsó részén felhalmozódott energia következtében gomolyfelhők tornyosulnak, és a csapadék intenzív záporok, heves zivatarok formájában hullik le. A páratartalom magas lesz, és az átmeneti lehűlést követően keddtől már a nyugati megyékben is visszatérnek a 25 fok körüli hőmérsékletek, igazi trópusi hangulata lesz az időjárásnak.

A hét közepére országszerte jelentős csapadék várható, a pázsitok sem szorulnak locsolásra. Sajnos a záporos csapadék a jégeső veszélyét erősíti, amely a kultúrnövényekben károkat okozhat.

Strandidő a változékonyság miatt nem lesz, de keleten az egész időszakban, keddtől pedig már nyugaton is nyári hőmérsékletekre készülhetünk.