Vágólapra másolva!
Tíz évvel ezelőtt a nyári napfordulón az Északi-középhegységben számos patak lépett ki a medréből, sosem látott vízmagasságot okozott a nagy mennyiségű eső. A legnevezetesebb a Kemence-patakon lezúduló árvíz volt, ahol a nagy vízhozamot egy átszakadt gát is tetézte.
Vágólapra másolva!

Épp tíz éve annak, hogy az Északi-középhegységben több hegyi patak kiáradt. Az árvizeket megelőző hét időjárása meglepően hasonlított a mostani napokra. Akkor is egy magassági hidegcsepp miatt volt tartósan változékony, esőkkel, heves záporokkal, zivatarokkal tarkított idő. Ennek hatására a talaj teljesen telítetté vált, minden csepp eső a patakokban azonnal lefolyásra került. És elérkezett 1999. június 22-e. Egy igen markáns mediterrán ciklon húzódott hazánk fölé. A reggeli órákban leginkább az ország északi részén szakadt órákig az eső. A telített talajon hömpölygött le a víz az Északi-középhegység számos pontján. A Börzsöny térségében délelőtt 80-90 mm csapadék hullott - több mint az egész havi átlag - , a hegység patakjai gyors áradásnak indultak.

A Börzsöny északi részén található Kemence-patakon található víztározó gátja felázott, az érkező hatalmas vízhozamot nem bírta el, így hamarosan átszakadt. A víz hirtelen lezúdult Bernecebarátira, ahol nagy pusztításokat végzett. De hogy a gátszakadás nélkül is milyen nagy volt a vízhozam a térség patakjain, azt jól szemlélteti, hogy a déli lejtőkön lefutó Török-patakon is olyan árhullám zúdult le, amit a legidősebbek sem tapasztaltak még. Vastag kőkerítéseket, gépkocsikat sodort magával a víz. Ezen sorok írója saját szemével látta, ahogy egy magas fát a medréből kilépett patak gyökerestől kidönt, majd nagy sebességgel sodor tovább magával.

1999. rendkívül csapadékos év volt, különösen a június és július hónapok. Az éves csapadék helyenként az átlagos kétszeresét is elérte, Bácsalmáson meghaladta az 1200 millimétert. Érdekes, hogy az esős időszak a következő év áprilisáig tartott, akkor hirtelen megszűnt, és több hónapos szárazság vette kezdetét. 2000. júniusában - egy évvel a nagy esőzések után - az ország jelentős részén egy csepp eső sem hullott.