Vágólapra másolva!
Szerdától ismét átlépheti a hőmérséklet hazánkban a 35 fokot, sőt csütörtökön és pénteken helyi vagy akár országos szinten megdőlhet a napi melegrekord is. A hétvégén csak kis mértékben frissül fel a levegő.
Vágólapra másolva!

A kontinens nyugati, északnyugati partvidékén tartósan ciklon örvénylik. Hatására egyre melegebb légtömegek érkeznek a Kárpát-medence fölé a jelenleg a Föld egyik legmelegebb területének számító Algériából. A hét eleji változékonyságot követően szerdától országszerte a napsütés lesz túlsúlyban, semmi akadálya annak, hogy a magasban végbement erős melegedés a felszín közelében is megjelenjen, így a hőmérséklet helyenként már eléri a 35 fokot.

Országosan csütörtökön tetőzik a hőhullám. A számítások szerint a hőmérséklet szinte mindenütt meghaladja a 35 fokot. Budapesten veszélybe kerülhet a napi melegrekord: 11 éve július 23-án 36,3 fokot mértek a fővárosban. Az országos rekord erre a napra 38,2 fok, amelyet 1988-ban Kiskunfélegyházán jegyeztek fel.

Pénteken a Dunántúlon már kissé felfrissül a levegő, a hőmérséklet visszatér az átlagos szinthez, a Tiszántúlon azonban várhatóan ekkor lesz a legnagyobb a forróság. A hőmérséklet helyenként megközelíti a 40 fokot, akár elérhetjük a július 24-re vonatkozó rekordot is, amelyet a szegedi, két éve mért 39,8 fok tart.

A hétvégén már az Alföldön is néhány fokot csökken a hőmérséklet, de ez a déli határszélen továbbra is kánikulát jelent.