Szélsőségek nélkül is lehet kánikula

Vágólapra másolva!
Vasárnapig az átlagosnál egy-két fokkal melegebb időre, az ország legnagyobb részén kánikulára készülhetünk. Általában messze leszünk a szélsőségektől, csupán csütörtökön és vasárnap közelíti meg délkeleten a hőmérséklet a 35 fokot. A napsütés nem lesz zavartalan, egy-egy érintő hidegfront hatására kis területen rövid nyári zápor, zivatar alakul ki. Az UV sugárzás már nem ér el extrém értéket.
Vágólapra másolva!

Július utolsó és augusztus első napjaiban az időjárás "alkalmazkodik az elvárásokhoz", nyári napokra készülhetünk. A statisztikák szerint is ez az időszak rendelkezik a legmagasabb maximumhőmérséklettel, és viszonylag kevés csapadékkal. A 30 fok körüli nappali felmelegedés egy-két fokkal haladja meg az átlagost, de nagyon messze van az extrém értékektől, most szelíd marad időjárásunk. Csupán csütörtökön és vasárnap érheti el a hőmérséklet a délkeleti megyékben a forróság határát, azaz a 35 fokot. Bár sok lesz a napsütés, időnként legyengült hidegfrontok érintenek bennünket, amelyek csütörtök délután a nyugati határszélen, pénteken keleten, a hétvégén pedig elszórtan okozhatnak frissítő nyári záporokat, zivatarokat. Ebből heves vihar inkább csak vasárnap alakulhat ki.

Az UV sugárzás a csökkenő napmagasság következtében egyre gyorsabban mérséklődik, de a 12 és14 óra közötti időszakban továbbra is fontos a megfelelő védekezés. Tavaink és a Tisza hőmérséklete 24-25 fok körül alakul, fürdésre optimális. A reggeli órák stabil légállapota kedvez a légszennyezettség növekedésének, szerencsére a szabadságolások miatt a gépjárműforgalom az átlagosnál kisebb.

Lassan megkezdődik a parlagfű és az üröm virágzása, a száraz időben a pollenkoncentráció gyors növekedésére készülhetünk. Erdős vidékeken és nagyobb vízfelületek mellett az allergén pollenek mennyisége kisebb.