Vágólapra másolva!
Csütörtökig változékonnyá válik időjárásunk. A hétfő esti zivatarok még csak előjelei a fordulatnak. Kedd délután egy gyenge hidegfront hatására heves záporokra, zivatarokra készülhetünk, helyenként felhőszakadás sem kizárt. A zivatarok veszélyesek is lehetnek. Több fokkal visszaesik a nappali felmelegedés, de még így is az ország nagy részén elérjük az átlagos értékeket. A csapadék jól jön a növényzetnek, a változékonyság miatt a légszennyezettség is minimális szinten marad.
Vágólapra másolva!

Egy közeledő hidegfrontnak köszönhetően már hétfő este zivatarok alakulnak ki főként az ország északnyugati részén. Kedden azonban a legyengült hidegfront át is halad az országon. Előtte az északkeleti határszélen még elérheti a hőmérséklet a 35 fokot, de a front nyomán kialakuló heves záporok, zivatarok mentén gyorsan hűl a levegő. Meglehetősen nagy energiák halmozódtak fel a légkör alsó részén, a nagy instabilitás miatt akár felhőszakadás, sőt sajnos néhol jégeső is lehet kedden. Zivatarok környezetében viharos széllökések alakulnak ki. Készüljünk fel az esetleges viharokra! A kerti asztalokat, sátrakat feldöntheti a zivataros kifutószél, a fákról kisebb-nagyobb gallyakat tör le. A záporesőt erős villámtevékenység kísérheti.

Szerdán és csütörtökön is sokfelé kialakul újabb zápor, zivatar, egyelőre megszűnik az igazi strandidő. A hőmérséklet az átlag körül, kevéssel 25 fok felett tetőzik. Tavaink hőmérséklete néhány fokot csökken, de várhatóan nem hűlnek 22 fok alá.

A csapadék területi eloszlásában várhatón igen nagy eltérés lesz: néhol alig esik csapadék, máshol akár egy hónapnak megfelelő eső is hullhat. A pázsitnak és a kapásnövényeknek szükségük is van a csapadékra, sőt a sokfelé még aratás előtt álló kukoricának is jót tehet az utolsó pillanatban érkező eső.

A légszennyezettség a változékony időben minimális, a belvárosok levegője is tiszta marad. A légkörben már megjelent az erősen allergén parlagfű és üröm pollenje, a záporesők következtében azonban koncentrációjuk alacsony marad.