Hidegfront után napsütés - növekvő pollenkoncentráció

Vágólapra másolva!
A keddi hidegfront hazánk nagy részén nem hoz sok csapadékot, szerdától pedig felhő is alig lesz az égen. Az időjárási feltételek a héten sajnos kedveznek a pollenkoncentráció gyors növekedésének. Az év legerősebb szezonja kezdődött el.
Vágólapra másolva!

A hét eleji hőséget kedden egy gyenge hidegfront zárja le, az átmenetileg megnövekvő felhőzetből csak elszórtan számíthatunk esőre, az ország nagy részén száraz marad az idő. Szerdától péntekig ismét a napsütés lesz túlsúlyban. A gyenge hidegbeáramlásnak köszönhetően a hét közepén a hőmérséklet az átlagos 26-29 fokot éri el, pénteken azonban már nagy területen lesz újra kánikula.

A rendkívül allergén parlagfű és üröm pollenjének légköri koncentrációja folyamatosan növekszik. A növekedés kedden a záporos területeken megtorpan, vagy kisebb csökkenés léphet fel, máshol azonban a szél csak növeli a koncentráció mértékét. Péntekre már országszerte jelentős számú pollen halmozódik fel a levegőben.

A parlagfű irtása elvileg kötelező, de az utak mellett, elhanyagolt földeken, üres telkeken a gyomtalanítás sokfelé elmarad.

A légköri koncentráció a napszakoktól is jelentősen függ. Például a szélcsendes csütörtöki és pénteki hajnalokon minimális. Az allergiásoknak ezért érdemes hajnalban szellőztetni, napközben pedig szigorúan zárva tartani az ablakokat. Ha máshol nem megy, legalább a hálószobában tartsuk be ezt a "napirendet".