Hurrikán és erdőtűz - időjárás a világ körül

Vágólapra másolva!
Mexikó északnyugati partvidékén a Jimena hurrikán okoz ítéletidőt. A Kaliforniai száraz hőségben az erdőtüzek már a nagyvárosok közelébe értek. Japán egy részét trópusi vihar érintette. A déli félteke több pontján szinte egyszerre lett vége az első tavaszi hőhullámnak. Az augusztus ezekkel az időjárási szélsőségekkel búcsúzik.
Vágólapra másolva!

A Jimena hurrikán hétfőre elérte a Saffir-Simpson skála szerinti 4-es erősséget, a legnagyobb széllökések elérik a 230 km/órát. A hurrikán a mexikói Kaliforniai-öböl mentén ér először partot, a térségben hurrikán-riadót rendeltek el. A trópusi ciklon várhatóan Mexikó északnyugati részén nagy területen okoz heves esőzéseket. A hegyvidéki területen áradásoktól, földcsuszamlástól tartanak.

Ezer kilométerrel északabbra, Kalifornia államban a hetek óta tartó rendkívül száraz, meleg időben spontán erdőtüzek alakultak ki, amelyek sűrűn lakott területeket is veszélyeztetnek. Egy-egy gócpont Los Angelest is megközelítette.

Japán keleti partvidékén, nem messze Tokiótól trópusi vihar haladt el, amely kisebb szökőárt és heves esőzéseket okozott. A viharobjektum kedden elhagyja a térséget.

A déli féltekén az elmúlt héten egymástól távol eső területeken egyszerre tört be az első tavaszi hőhullám. Argentínában, a Dél-Afrikai-köztársaságban valamint Ausztrália délkeleti területein egyaránt az átlagosnál 5-9 fokkal melegebb volt az idő. A hét végére - szintén azonos időben - a lehűlés is megérkezett. Az egybeesést az okozta, hogy a nagy mérsékelt övi légköri nyomási képződmények elhelyezkedését is szabályzó Rossby hullámok néhány napig azonos fázisban voltak a fenti térségekben.