Kánikula Párizsban, orkán Skóciában - időjárás a világ körül

Vágólapra másolva!
Kedden Franciaországba visszatért a nyár, Párizsban is kánikula uralkodik. Skócián újabb viharciklon vonult át. Afrika partjai mentén trópusi ciklon született, a Fülöp-szigeteken pedig árvizeket okoz az ítéletidő. Rövid válogatás a világ időjárási szélsőségeiből.
Vágólapra másolva!

Anticiklon épült fel Európa középső vidékén, hatására alig van felhő az égen. Franciaország fölé átmenetileg afrikai eredetű légtömegek érkeznek, így a sok napsütés 30 fok fölé melegíti a levegőt. Kedden már Párizsban is kánikula volt, lehűlés csak csütörtökön kezdődik.

A markáns ciklonok a kontinens északnyugati peremére húzódtak vissza, de egy újabb viharciklon így is érintette Skóciát. A nyugati partvidéken helyenként 110 km/órát is meghaladta a széllökés kedden, a hegycsúcsokon pedig 165 km/órás orkán tombolt. Nyolc napon belül ez a harmadik viharciklon a térségben.

Afrika nyugat partjainál egy trópusi vihar alakult ki, amely várhatóan szerdán erősödik trópusi ciklonná. A Fred névre keresztelt viharobjektum eleinte nyugat, később észak felé veszi útját. A hét végén a szubtrópusi leáramlási zónába érve nagy valószínűséggel gyorsan feloszlik.

Hatalmas esők okoznak árvizeket Nyugat-Afrikában és a délkelet-ázsiai Fülöp-szigeteken, ez utóbbi térségben helyenként 4 nap alatt 600 milliméter eső zúdult le. Hazánkban átlagosan egy év alatt hullik le ekkora csapadék.