Szerda reggel Ausztrália keleti partjának nagy részét, beleértve legnagyobb városát, Sydneyt is, sivatagi eredetű vörös homok borította be. Melbourne közelében két kisebb földrengés okozott riadalmat. Új-Dél-Wales tartományban, Sydneytől délnyugatra jégeső pusztított, Queenslandban bozóttüzek sújtják a lakosságot.

Szerda reggel mintegy 600 kilométeres sávban sivatagi eredetű por borította be Ausztrália keleti partvidékét. A homokvihar a térség időjárását alakító erős hidegfront miatt alakult ki. A frontot kísérő erős szél az állam szárazság sújtotta belső területei felől szállította a homokot a kontinens keleti része fölé.

Az ausztrál meteorológusok tájékoztatása szerint a levegőszennyezettség, mióta 1970-ben  elkezdődtek a légszennyzettségi mérések, még soha sem volt olyan magas, mint szerda reggel. A rossz látási viszonyok miatt a légiközlekedés és a komp forgalom is szünetelt.

Új-Dél-Wales állam időjárása ma elég változatos, a Sydneytől délnyugatra található kisvárosban, Crookwellben nem a por, hanem a jég okozott fennakadást. A heves jégeső miatt, amely több helyen ablakokat tört ki és háztetőket rongált meg, a városban 50-szer riasztották a tűzoltókat.

Queensland államban a bozóttüzek miatt aggodnak a hatóságok. A száraz és szeles idő különösen kedvez a természetben nagy károkat okozó tűzvészek kialakulásának. A tűzoltók Brisbane és Townsville között jelenleg 10 helyen küzdenek a lángokkal.

Melbournetől délkeletre két kisebb földrengés okozott riadalmat. A Richter skála szerinti 2,6-os erősségű földrengést regisztráltak Frankstone déli részén, délután 6 óra 20 perckor, majd 14 perccel később a várostól kicsivel délebbre egy 3-as erősségű földrengést is észleltek. Szerencsére jelentős anyagi kár sehol sem keletkezett.