Homokvihar, jégeső, erdőtűz és földrengés - szeszélyes időjárás Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Szerda reggel Ausztrália keleti partjának nagy részét, beleértve legnagyobb városát, Sydneyt is, sivatagi eredetű vörös homok borította be. Melbourne közelében két kisebb földrengés okozott riadalmat. Új-Dél-Wales tartományban, Sydneytől délnyugatra jégeső pusztított, Queenslandban bozóttüzek sújtják a lakosságot.
Vágólapra másolva!

Szerda reggel mintegy 600 kilométeres sávban sivatagi eredetű por borította be Ausztrália keleti partvidékét. A homokvihar a térség időjárását alakító erős hidegfront miatt alakult ki. A frontot kísérő erős szél az állam szárazság sújtotta belső területei felől szállította a homokot a kontinens keleti része fölé.

Az ausztrál meteorológusok tájékoztatása szerint a levegőszennyezettség, mióta 1970-ben elkezdődtek a légszennyzettségi mérések, még soha sem volt olyan magas, mint szerda reggel. A rossz látási viszonyok miatt a légiközlekedés és a komp forgalom is szünetelt.

Új-Dél-Wales állam időjárása ma elég változatos, a Sydneytől délnyugatra található kisvárosban, Crookwellben nem a por, hanem a jég okozott fennakadást. A heves jégeső miatt, amely több helyen ablakokat tört ki és háztetőket rongált meg, a városban 50-szer riasztották a tűzoltókat.

Queensland államban a bozóttüzek miatt aggodnak a hatóságok. A száraz és szeles idő különösen kedvez a természetben nagy károkat okozó tűzvészek kialakulásának. A tűzoltók Brisbane és Townsville között jelenleg 10 helyen küzdenek a lángokkal.

Melbournetől délkeletre két kisebb földrengés okozott riadalmat. A Richter skála szerinti 2,6-os erősségű földrengést regisztráltak Frankstone déli részén, délután 6 óra 20 perckor, majd 14 perccel később a várostól kicsivel délebbre egy 3-as erősségű földrengést is észleltek. Szerencsére jelentős anyagi kár sehol sem keletkezett.