Vágólapra másolva!
Van néhány alapvető tévedés a szelektív szemétgyűjtés körül. Most a sárga műanyaggyűjtő konténer gyomrába nézünk és követjük a laposra taposott flakon sorsát.
Vágólapra másolva!

A szelektív hulladékgyűjtés lényege ugye, hogy a különböző hulladékfajtákat elkülönítve gyűjtjük, majd azokat újrafelhasználjuk, így a szemét gazdaságilag értékes marad. A legnagyobb arányban a műanyag hulladékot gyűjtjük -- vagyis inkább dobjuk ki. Most a sárga műanyaggyűjtő konténer gyomrába nézünk és követjük a laposra taposott flakon sorsát.

A műanyag, sárga színű szelektív hulladékgyűjtő konténerbe kerülnek az ásványvizes és üdítős PET-palackok lapítva, tejfölös- és joghurtospoharak kimosva, a műanyagzacskók (igen, akár a tejeszacskó és a pétisós zsák is).

Van viszont néhány alapvető, mégis gyakori tévedés. Amiket semmiképp se dobj a sárga konténerbe: fogkefe, hungarocell, kazetta, cédélemez, műanyag játék, nejlonharisnya. Budapesten jelenleg 903, országosan 5150 gyűjtősziget áll -- a kukák száma nem ismert.

Érdemes egyúttal megjegyezni, hogy műanyagot tilos égetni! Az égetés során mérgező anyagok jutnak a levegőbe, amelyek egészségkárosodást, ózonlyukat és elképesztő balszerencse, vagy telefonkábellopás esetén halmozati bűncselekményként akár félmillió forint bűntetést okoz.

Az újrahasznosított műanyag leggyakrabban többé-kevésbé ledarált, majd hőkezeléssel, vagy ragasztóval összetapasztott új tárgyakat jelent. Az újonnan nyert forma változatos: útalapként használt kockakőtől a zsaluzó, vagy mosogatógép-rezgéscsillapító matracig sokféle lehet. Logikus út ez, ha már megszabadulni nem tudunk a műanyagtól, hasznosítsuk nagy tömegben, gondoljunk rá kitöltött térként.

Vannak persze egyelőre nem túl költséghatékony módszerek a kőolajjá visszaalakításra (ezzel szemben ráadásul a cikk születésének idején megint olcsó az olaj). Ezzel a műanyagok (többnyire ismétlődő egységekből felépülő óriásmolekulák) molekuláris szinten értelmezett feldarabolásukkal, majd az ugynevezett krakkolással (a hosszú szénláncú szénhidrogének összetördelése) végső esetben akár benzinné is alakíthatók. Ez azonban csak elméletben ilyen egyszerű, a módszer még tökéletesítésre szorul.