Vágólapra másolva!
A Csendes-óceán nyugati medencéje az elmúlt néhány napban igen aktív ciklon tevékenységet mutat. Jelenleg három alacsony nyomású képződmény is örvénylik a térségben.
Vágólapra másolva!

Elsőként a Ketsana jelent meg a pénteki napon a Fülöp-szigetektől nyugatra. Kialakulását követően fokozatosan erősödött, a hétfő hajnali órákban egyes kategóriájú, míg délutánra már kettes kategóriájú tájfunná alakult. Miközben nyugat felé haladt előre, a hétvégén 40 éve nem látott heves esőzéseket és árvizeket okozott a Fülöp-szigeteken. Luzon szigetén 24 óra alatt 455 milliméter csapadékot mértek, és a főváros 80 százaléka víz alá került, Manilában helyenként 6 méter magasan állt a víz. A kialakult árvizekben legalább 400 ezren kényszerültek lakhelyük elhagyására, és 240-en életüket vesztették.

A Ketsana jelenleg közel 15 kilométer/órás átlagos sebességgel halad nyugat felé, a széllökések pedig meghaladják a 200 kilométer/órát. Az előrejelzések szerint továbbra is nyugati irányban halad majd tovább a Dél-kínai-tengeren, és a mai nap folyamán Vietnám területén ér partot, Hu városától délre. A hatóságok 170 ezer ember kitelepítését rendelték el. Ma reggel óta már esőzések és erős szelek tombolnak a partvidéken. A Ketsana a szárazföldet elérve, megfosztva a nedvesség és energia utánpótlástól, veszít erejéből.

Mindeközben a Fülöp-szigetektől nyugatra tegnap egy újabb trópusi ciklon formálódott. A Parma trópusi vihar az elkövetkező napokban, ahogy északnyugat felé halad tovább, erősödni fog. Habár a szigetországot partot éréssel nem fenyegeti, Luzon északkeleti részén éreztetheti hatását.

A harmadik alacsony nyomású képződmény vasárnap, szintén a Fülöp-szigetektől nyugatra jelent meg. A térség tizennyolcadik ciklonja nevet egyelőre még nem kapott, hiszen csak a trópusi depresszió fokozatot érte el. Az előrejelzések szerint ez is a szigetország felé veszi irányát az elkövetkező napokban, de legfeljebb trópusi viharrá erősödik, és szárazföldet nem veszélyeztet.