Négyes erősségű tájfun fenyegeti a Fülöp-szigeteket

Vágólapra másolva!
A Csendes-óceán térségében jelenleg két aktív tájfun is megfigyelhető. A Melor nevet viselő ciklon csak kisebb szigeteket veszélyeztet, de a Parma várhatóan a Fülöp-szigeteket is érinti.
Vágólapra másolva!

Szeptember 28-án, hétfőn alakult ki a Csendes-óceán térségében a Parma névre keresztelt trópusi ciklon. A nyílt tengerfelszín felett mozgó vihar a megfelelő energia- és nedvesség-utánpótlásnak köszönhetően nagyon gyorsan fejlődött, és csütörtök reggelre, a trópusi ciklonok osztályozására szolgáló ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti négyes erősségű tájfunná erősödött.

A Parmában jelenleg 240 kilométer/órás átlagos szélsebesség mellett közel 300 kilométer/órás széllökéseket mérnek. Az előrejelzések szerint a vihar a következő napokban is tovább erősödik és szombaton, mikor eléri a Fülöp-szigetek legnagyobb és legnépesebb szigetének, Luzonnak északi részét az átlagos szélsebesség eléri már a 260 kilométer/órát.

A viharos szél és a Parmat kísérő heves esőzések komoly fennakadásokat okozhatnak a délkelet-ázsiai szigeten.

A Csendes-óceánon egy másik tájfun is megfigyelhető. A rendkívül gyorsan fejlődő Melor csütörtök délutánra a Saffir-Simpson skála szerinti hármas erősségű tájfunná erősödött. Az előrejelzések szerint a Melor útja során az Észak-Marianna- szigetek egyik tagját Saipant is érinti. A kis szigeten átvonuló tájfun várhatóan óriási károkat okoz majd.