Ítéletidő és áradások a Fülöp-szigeteken

Vágólapra másolva!
Mindössze két hét alatt a szigetország felett két trópusi képződmény is áthaladt, heves esőzéseket, áradásokat okozva, és hatalmas pusztításokat hátrahagyva. A szigetországban jelenleg is a mentési és kárelhárítási munkálatok folynak.
Vágólapra másolva!

Egy heti heves esőzéseket követően Manila északi részén földcsuszamlások alakultak ki, amelyek egész falvakat söpörtek el. Az áradásokban több város és mezőgazdasági ültetvény került víz alá.

Az természeti csapásokat az elmúlt hetekben a szigetországban tomboló két trópusi ciklon váltotta ki. A még szeptember végén a Csendes-óceánon megjelent Parma tájfun október 3-án, szombaton ért partot Luzon szigetén, és napokig tartó heves esőzéseket okozott, amelyek számos áldozatot követelő földcsuszamlásokhoz vezettek csütörtökön és pénteken.

Egy héttel korábban a Ketsana tájfun pusztított a szigeteken, 337 halottat hagyva maga után a négy évtizede nem látott áradásokban.

Példaképp, Manilában szeptember 26-27-én 370 milliméter csapadék hullott, ez még a Ketsana tájfunnak volt köszönhető, majd október 3-án további 34 milliméter esőt regisztráltak. A szintén Luzon északi részén fekvő Laoag városában pedig október 3-a és 9-e között 1125 milliméternyi csapadék, az éves összeg közel fele esett! És hasonló összegek voltak jellemzők a környező városokban is.

Az életmentők jelenleg is elszánt harcot vívnak a Fülöp-szigetek északi vidékein, hogy eljussanak az áradások és földcsuszamlások által elzárt helyekre. Eddig legalább 225-en vesztették életüket.

A hivatali szervek szerint akár hónapokba is telhet, míg az elárasztott területeket környező folyók és tavak visszahúzódnak medrükbe, és elhárítják a károkat.

A szokatlanul hosszú életű Parma ciklon továbbra is aktív. Az elmúlt napokban áthaladt Hainan szigete fölött, jelenleg pedig a Dél-kínai-tengeren halad nyugat felé, és az előrejelzések szerint a holnapi nap folyamán ismét partot fog érni Vietnámban. Az aktuális mérések szerint az átlagos szélsebessége meghaladja a 60, míg a széllökések a 80 kilométer/órát. A partot érésig gyengülni fog, és maximum 50 kilométer/órás átlagos szelekkel érkezik meg Hanoi városától délre.