10 fokos lehűlés egyik napról a másikra

Vágólapra másolva!
A szerdai napon egy rendkívül hideg légtömeg hatolt szokatlanul délre az Egyesült Államok területén. Hatására a délnyugati államokban, így Arizonában és Coloradoban több mint 10 fokkal esett vissza a csúcshőmérséklet egyetlen nap alatt.
Vágólapra másolva!

Miközben kedden az arizonai Phoenix városának körzetében még 29, 32 fok között alakultak a maximum hőmérsékletek, szerdán a napos idő ellenére sem mutattak többet 16, 20 foknál a hőmérők. A hideg légtömeg beáramlását egy, az Új-Mexikó állam fölött elhelyezkedő alacsony nyomású képződmény okozta, amelynek hátoldalán az erős széllökésekkel kísért élénk északnyugati széllel sarkvidéki eredetű, hideg levegő érkezett. A hirtelen időjárás változásnak és hőmérséklet csökkenésnek köszönhetően a Phoenixtől északkeletre fekvő, Colorado állambeli Denverben egész nap havazott. Itt kedden még 15 fok körül tetőzött a hőmérséklet, a szerdai nap folyamán azonban csupán 0,-3 fokot mértek, és mintegy 5 centiméter hó hullott.

Az elkövetkező napokban lassan visszakúszik a hőmérő higanyszála az ilyenkor normálisnak mondható szintre. Az előrejelzések szerint vasárnaptól már ismét 30 fok közelében alakul a csúcshőmérséklet Phoenixben. A maximum hőmérsékletek napi átlaga egyébként ebben az évszakban 31,2 fok az arizonai városban.