Fagyasztással mentenék meg a korallokat

Vágólapra másolva!
A fagyasztás az utolsó esély arra, hogy meg lehessen menteni a korallzátonyokat. A telepek újjáélesztése sem lesz egyszerű, de ezzel amúgy is várni kell addig, amíg állandósul a globális hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

Kezdenek belenyugodni a kutatók abba, hogy már akkor sem lehet megmenteni a korallzátonyok többségét, ha szigorúan korlátozzák az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ezért egy dániai találkozón úgy határoztak a szakemberek, hogy folyékony nitrogénba helyezve egyes korallfajokból mintákat fagyasztanak le. Ez lehetővé tenné, hogy valamikor a jövőben, amikor sikerül állandósítani a globális hőmérsékletet, visszatelepítsék őket a tengerekbe.

A koppenhágai klímacsúcson tizenhat gazdasági nagyhatalom találkozott, hogy megvitassa az éghajlatváltozással kapcsolatos teendőket; a tanácskozást a Kiegyensúlyozott Környezetért Törvényhozói Világszervezet (Globe) szervezte. Az egyik téma a korallzátonyok ügye volt. Ezek az élőhelyek csupán negyed százalékát foglalják el az óceán fenekének, mégis kulcsfontosságú táplálék- és jövedelemforrást jelentenek mintegy 500 millió embernek világszerte, valamint megvédik a partokat is.

ForrA!s: AFP

Az indonéziai Bunaken szigete a délkelet-ázsiai Korall-háromszög része. A természetvédelmi
terület veszélyeztetett fajok: dugongok, tengeri teknősök és óriáskagylók élőhelye

A politikusok és a szakemberek megegyeztek abban, hogy olyannyira gyorsan növekszik a globális szén-dioxid-kibocsátás, hogy a korallok megmentéséért vívott harc vesztésre áll - tehát alternatív megoldással kell előállni. Ilyen lehet a korallminták lefagyasztása a jövő számára. Ez az utolsó esély arra, hogy megőrizzük a rendkívül fajgazdag korallzátonyok biodiverzitását - mondta a BBC hírportáljának Simon Harding, a Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) kutatója. A zátonyok újjáélesztése már egy másik ügy, és nem lesz egyszerű - de addig is meg lehet menteni a fajokat ilyen módon.

Újabb kutatások alapján a világ egyik legfontosabb korallcsoportosulása, az úgynevezett Korall-háromszög Délkelet-Ázsiában már a század végén az éghajlatváltozás áldozatául eshet.


Az ausztráliai Nagy Korallzátony szintén pusztul. Nézd meg az OzoneNetwork erről szóló műsorát!
Élet és halál a Nagy Korallzátonyon -
november 7-én 8:30-tól, november 15-én 7:00-tól és12:00-tól: