Újabb csapás a Fülöp-szigeteken

Vágólapra másolva!
A hétvégén újabb tájfun, nemzetközi nevén a Mirinae okozott pusztításokat a Fülöp-szigeteken. A lakosságot hosszú hetek óta egyik csapás éri a másik után.
Vágólapra másolva!

A Mirinae tájfun immár a negyedik trópusi képződmény volt, amely szeptember vége óta elérte a csendes-óceáni szigetországot. A megelőző két tájfun, előbb a Ketsana, majd a Parma közel 95 ezer embert kényszerített otthonaik elhagyására, akik többsége jelenleg is átmeneti szállásokon él. A Mirinae pedig nem kímélve a lakosokat, újabb pusztításokat okozott szombaton.

A Mirinae még október 26-án jelent meg a Csendes-óceán nyugati medencéjében, és szombaton az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti kettes kategóriájú tájfunként közelítette meg a Fülöp-szigeteket.

Habár a Mirinae nem ért partot, és mintegy 450 kilométerre délnyugatra örvénylett a főváros Manilától, heves esőzéseket és zivatarokat így is okozott Luzon szigetén. A szél erőssége elérte a 150 kilométer/órát, amit 185 kilométer/órás széllökések kísértek. A fővárosból 86 milliméter csapadékot jelentettek.

Egy Manilától délre fekvő folyó megáradt, az elárasztott települések utcáin hömpölygő sár és víz elől a háztetőkre menekültek a lakosok. A tájfun okozta pusztításokban legalább tizennégyen vesztették életüket.

A Mirinae, immár trópusi viharrá gyengülve, jelenleg a Dél-kínai-tenger fölött halad Vietnám felé, ahol az előrejelzések szerint partot is fog érni. Az állandó szélsebesség meghaladja a 80 kilométer/órát, a széllökések pedig elérik a 100 kilométer/órát.