A strandidőtől az első hóig minden volt októberben

Vágólapra másolva!
A hónap eleji strandidőt és az extrém magas hőmérsékleteket hirtelen lehűlés követte, amely az idei első havat és a decemberi zimankót is meghozta hazánkba. Összefoglaló a rekordokat döntő októberi időjárásról.
Vágólapra másolva!

Eseménydús, változékony időben lehetett részünk az elmúlt hónapban. Megtapasztalhattuk a nyárias, 30 fok közelébe emelkedő hőmérsékleteket, majd alig néhány nappal később a hideg, havas, télies őszt. Az októberi középhőmérséklet átlagosnak volt mondható, ám ha megvizsgáljuk a napi bontást, a szélsőséges értékek és a gyors változások rögtön szembetűnnek.

A hónap elején a sokévi átlagnál 5 fokkal magasabb középhőmérsékleteket mérhettünk. A legmelegebb október 8-án volt, Kiskunhalason 29,7 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. Az országban a csúcshőmérséklet szinte mindenhol meghaladta a 25 fokot. Négy napon át nyárias időben lehetett részünk.


Liftezett a hőmérséklet

A vénasszonyok nyara után négy nap alatt 12 fokot esett a napi középhőmérséklet, hirtelen beköszöntött a tél. A napokig tartó erős, időnként erősen viharos szélben 4 fok körül alakultak a napi középhőmérsékletek. A hajnali minimumok néhány helyen fagypont alá estek. Bár október legalacsonyabb hőmérsékletét csak a hónap végén mérték (31-én Zabarban -6,6 fok volt), a 15-i értékek sem maradtak távol a minimumtól.

Ez az október azért is kivételesnek számít, mert egy héten belül két hőmérsékleti rekord is megdőlt Budapesten. Október 8-án a fővárosban 27,7 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, így fél fokkal szárnyalta túl a hőmérséklet a korábbi, 1942-ben mért 27,2 fokot. Alig egy hétre rá, október 14-én viszont már az 1974-es hidegrekord lett a múlté. Harmincöt évvel ezelőtt ezen a napon 7 fok volt. Ehhez képest 2009. október 14-én a szeles, csapadékos időben mindössze 5,6 fokig melegedett a levegő, ezzel új rekord született a fővárosban. Mindezt egy olyan, a Kárpát-medencétől északkeletre elhelyezkedő ciklon okozta, melynek nyugati oldalán több napon át hideg, sarkvidéki eredetű levegő áramlott a kontinens középső területei fölé.

A hirtelen jött tél az idei első havazást is meghozta. A magasabban fekvő területeken a vékony hóréteg néhány napig meg is maradt. A zord napokat követően enyhébb idő következett 12, 14 fokos középhőmérsékletekkel, majd újabb hideg periódus köszöntött be.

A havi csapadékmennyiség több volt, mint a sokéves átlag. Hazánk keleti határánál helyenként a harminc éves átlag közel négyszerese hullott. A legmagasabb értéket - 104 millimétert - Pátyodon mérték. A legtöbb csapadék október 9. és 13. között esett. 12-én a napi csapadékösszeg néhány helyen meghaladta a 40 mm-t; Szentesen 24 óra alatt 47,3 mm eső esett.