Vágólapra másolva!
Közép-Európában szokatlanul enyhe az időjárás. Kedden a nappali hőmérséklet többfelé meghaladta a 20 fokot. Az Alpok északi előterében a főn szél hatására rekordok dőltek meg.
Vágólapra másolva!

A bajorországi híres téli üdülőhelyen, Oberstdorfban kedden a hőmérséklet csaknem elérte a 21 fokot. November második harmadában a 130 éve tartó mérések során még sosem lépte át a hőmérséklet a 20 fokot. München belvárosában szintén 20 fok meleget mértek. A térségben az extrém magas értékek az úgynevezett főnhatás idején jelennek meg. Erős déli áramlásnál ugyanis az Alpokon átkelő légtömeg a magas hegyekben kiadja a nedvességét, ezáltal hő szabadul fel, és az északi oldalra már szárazabb, melegebb levegő érkezik.

Ugyancsak rendkívül meleg volt az idő a Kárpát-medence déli vidékén. Baranyában és Zalában kedden a hőmérséklet néhol elérte a 20 fokot, Szerbiában 23 fokot mértek.

Közép-Európában a következő napokban is sokfelé lesz marad a szokatlanul enyhe idő, a Kárpát-medencében azonban péntektől nagy területen tartós köd, ködfelhő akadályozza meg a nappali melegedést.