Orvosmeteorológia - enyhe, ám szürke, párás idő

Vágólapra másolva!
A hét végére visszatér a borongós, párás, helyenként ködös idő. Ködszitálás is kialakulhat. Kevés napsütés csak vasárnap várható, akkor is inkább a délebbre eső megyékben. 
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a hét végén többfelé lesz párás, ködös az idő, helyenként ködszitálás is kialakulhat. A borongós, szürke idő nyomot hagyhat hangulatunkon is. Fronthatás csak pénteken érvényesül. A légszennyezettség magas lesz, a gyenge, mérséklet légmozgásnak és a párás időnek köszönhetően. Ez elősegítheti a légúti megbetegedéseket. Az elkövetkező napokban a szokásosnál több fokkal enyhébb lesz az idő.

Pénteken a reggeli köd vagy a belőle képződő ködfelhő tartósan megmaradhat. A magas páratartalom sajnos kedvez a kórokozók terjedésének. A nyirkosság miatt a ténylegesnél hidegebbet érzünk, ezért a tartósan borongós területeken egész nap szükségünk lesz a télikabátra. A naposabb vidékeken átmenetileg lengébben öltözhetünk. A romló őszi időben különösen fontos a változatos, vitamindús táplálkozás. Gyenge melegfronti hatás érvényesül, ez ingerlékenységet, koncentrációs zavarokat, fáradékonyságot válthat ki.

Szombaton az ország döntő részén marad a szervezet számára kellemetlen, borongós, párás időjárás. Bár fronthatás nem terheli szervezetünket, a napfény hiánya növeli a melankóliát, lehangoltságot. Az depresszióra hajló szürkeségben állandó feladatokkal, programokkal zárhatjuk ki. A közlekedők csökkent látásviszonyokra, helyenként ködszitálásra készüljenek. A légszennyezettség, főként a nagyvárosokban magas lesz a párás, ködös időnek és a gyenge szélnek köszönhetően.

Vasárnap sem kell számottevő fronthatásra készülni. Északon marad a borongós, helyenként ködös idő, a délebbre eső területeken azonban néhány órára előbújik a nap, ezzel együtt a hangulatunk is derűsebbé válik. A közlekedők az északi megyékben ködszitálásra is készülhetnek, máshol a nap folyamán javulnak a közlekedési viszonyok.